2010. augusztus 16., hétfő

Helyzetjelentés

...Budapestről, turistaszemmel :-)
  • Fülledt hőség, időnként egy-egy zivatar. (Most éppen - kivételesen - elviselhető a külső hőmérséklet,a délutáni zuhé után.)

  • Tegnapig a (ma délben bezárt) Sziget-látogató külföldi fiatalok csapatai hátizsákkal, térképpel, hideg élelemmel

  • Szarul állnak a dolgok...avagy mozizás a Toldiban, kedvenc mozinkban, a megnézett belga-holland filmnek meg tényleg ez a címe. Remek film, nagy élmény, szóval örök hála az előzetes beharangozásáért Vincentnek, aki ha kell, magyarul is tud, igaz?... ;)

  • Új, érdekes helyek, pl. a Nyugati pályaudvar és a posta épülete közötti parkos-kiülős hely, ami már csak azért is a szívembe zárta magát, mert faborításos nagy lépcsőivel emlékeztet a Västra Hamnen-re :-)

  • Ugyancsak itt egy Costa Coffee, elegáns belsővel és hűvös légkondival...laptopos-fejhallgatós-mikrofonos modern nomádkori kalandozásaim egyik helyszíne (az emeletről remek a kilátás az imént említett parkra). Lehet kapcsolatot tartani a barátokkal, rokonokkal mailben vagy Skype-on, vagy csak böngészni a neten. Hamar megszokható komfort!

  • Belvárosi séták a "turistahelyeken": az Andrássy és a Váci utcában, a Vörösmarty téren, a Duna-korzón, innen a budai panoráma és a Lánchíd megcsodálása esténként. Valahogy nem lehet megunni.

  • Tegnapi élmény: a Szent István körúton két turista hajléktalanokat fényképezett, ahogy egy bolt bejáratában aludtak. Szomorú...pár perccel később két kisgyerek pénzt kért tőlem az anyukájuk gyógyszerére és kenyérre. Az ebédre szánt 400 Ft-omat megkapták, bár nem teljesen vagyok benne biztos, hogy tényleg oda kerül a pénz. Utána este a Vigadónál kivert, megunt kutyák fotói lógnak a kerítésen, nekik gyűjtött egy szimpatikus nő pénzt. Úgy tartottam fair-nek, hogy ők is kapjanak 600 Ft-ot. Szomorú szemű ebek néztek a képekről :-(

  • Ma esti adományom 230 Ft két utcazenésznek a Vörösmarty téren...nagyon jól nyomták a Lily Was Here-t, szóval nem lehetett csak úgy elmenni mellettük. (És nocsak, nem is tudtam, hogy Candy Dulfer is holland...)

  • Ma délután a Liszt Ferenc téri Café Vianban volt kollégákkal találkoztam, akik bár nem jelentek meg számosan - velem együtt öten voltunk -, de a jó hangulathoz ez a létszám is teljesen elég volt

  • No és persze az elmaradhatatlan magyar specialitások, amiket a hazalátogató expat hiányolni tud külhonban: anyu isteni töltött paprikája, aztán mindenféle Túró Rudi (külföldi olvasóink kedvéért :-) ez egy édes túróval töltött csokiborítású rúd, a hűtőpultban keresendő, a piros pöttyös csomagolású az igazi!), vecsési savanyúkáposzta, édes húsú görögdinnye, Balaton szelet (már citromos is van, ez egy töltött ostyaszelet ugyebár amit a magyar tengerről neveztek el), kaukázusi kefír (a legenda szerint ettől élnek 200 évig a Kaukázusban a népek), de idesorolom a most felfedezett finom citromos Gösser sört is, ami csak 2%-os és Malmöben persze nem láttam még ilyet
A nap svéd szava: öl (azaz sör...az alapszókincs része, ugyebár)

Nincsenek megjegyzések: